Interjúk, riportok Fahidi Évával

Ezen az oldalon többet megtudhat Éváról.
Ha a Sóvirág - avagy a létezés eufóriája című darab érdekli, kérjük, látogassa meg a Tünet Együttes oldalát.
Éva gyakran tart előadásokat. Ha emiatt keresné, vagy riportot, interjút készítene vele, kérjük, küldjön üzenetet.

Fahidi Éva életútinterjútja - 2010

Interjú a Történelemtanárok egyletének portálján. Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula

Fahidi Éva Wikipédia

Fahidi-Pusztai Éva (születési neve: Fahidi Éva) (Debrecen, 1925. október 22. –) magyar kortárs szemtanú, író, a holokauszt túlélője.a Wikipédián. Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula

Fahidi Éva: A lágerben is táncoltam, a gránátok között | 24.hu

Persze, azt én már nem tudom elfelejteni. Gondolom, a balett is olyan, hogy rengeteg örömet lel benne az ember, de részét képezi a fájdalom is. Különösen, ahogy öregszik az ember. Így van, de nálam ez létszükséglet. Mindig, minden körülmények között táncoltam, énekeltem és volt egy kórusom.

Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék Auschwitzra

Fahidi Éva imádja az életet. Legfontosabb számára a mozgás, a zene és az irodalom. Valamint az, hogy minél több embernek mesélje el, ami 70 évvel ezelőtt történt vele. Azon kevesek közé tartozik, akik túlélték Auschwitzot, és még mindig köztünk vannak....

„Túlélőként nem lehet feldolgozni Auschwitz traumáját"

Egy éve sikerrel játsszák a Vígszínházban a Tünet Együttes Sóvirág című darabját, Szabó Réka rendezésében. Ennek kapcsán kérdezte Fahidi Évát a Fidelio. Az előadás a Színikritikusok Különdíját is elnyerte 2016-ban. A nagy érdeklődést kiváltó produkció Fahidi Éva 91 éves Auschwitz-túlélő és Cuhorka Emese táncos-előadó mozgásos-verbális, vallomásos duettje.

Az életet ünneplő duett: Sóvirág - avagy a létezés eufóriája | WeLoveBudapest HU

Cuhorka Emese 32 éves kortárs táncos. Fahidi Éva 91 éves holokauszttúlélő. 60 év a korkülönbség köztük, mégis lassan másfél éve együtt táncolnak a Vígszínház Házi színpadán a Sóvirág című előadásban, amellyel Szabó Réka rendező a Színikritikusok Különdíját is elnyerte. Miután megnéztük, a döbbenet, a szomorúság és az öröm érzései keveredtek bennünk.

Én egy holokauszt-aktivista vagyok

Fahidi Éva 59 évvel első megérkezése után minden bátorságát összeszedve tért vissza Auschwitzba 2003-ban. Ennek hatására A dolgok lelke című könyvében megírta azokat az élményeit, amelyekről addig még csak nem is nagyon beszélt, de azóta ezt tekinti feladatának.

„Nagyon szeretek élni" - Isten éltesse Fahidi Évát!

Vannak könyvek, amik egyszerűen csak megtalálnak. Kószálok a könyvesboltban, és szinte belesimulnak a kezembe, hogy aztán le se bírjam tenni őket, pedig előzőleg nem is nagyon hallottam róluk. Mélyen hiszek az ilyen találkozások sorsszerűségében, mert nem sok könyv van a világon, ami után tényleg úgy érzed: nem vagy már ugyanaz az ember.